Het woord verbinden is 'hot', net zoals het woord eenzaamheid. Is het ene woord het gevolg van het andere? En wat heeft het te maken met hechting?
Dit filmpje ‘Still Face experiment’ van dr. Edward Tonick toont aan dat wanneer we nog maar net op de wereld zijn, we exact aanvoelen hoe de kwaliteit van interactie is. De roep van het kindje is duidelijk: zie mij, lach met mij, maak contact met mij! Ze kraait van genoegen als daar gehoor aan wordt gegeven. Het is onthutsend wanneer de moeder haar emoties verbergt en als een pop naar haar kijkt. Het kind heeft het gelijk door en raakt in verwarring. De verwarring slaat om in angst en paniek. Gelukkig herstelt de moeder zich en maakt zij opnieuw contact met haar kind door lieve woordjes te zeggen en warmte in haar ogen te leggen. Het kind pakt dit gelijk op en de stress verdwijnt uit haar lijfje. Zij beantwoordt de lach van haar moeder met haar eigen lach: contact. Verbinding!
We zijn geschapen als relationele mensen. Niet om ons leven alleen te leven, maar in verbinding te gaan met onze medemens. Als er tijdens de eerste levensfase genoeg contact momenten zijn gevuld met veiligheid, liefde en aandacht, krijgt de nieuwe wereldburger kans om zich te hechten. 'Hechting is geen aangeboren eigenschap, wél een aangeboren levensbehoefte.' (John Bowlby, grondlegger van hechtingstheorie).
Bij een veilige hechting krijg je als het ware groen licht om later met een gerust hart andere relaties aan te gaan, relaties in liefde en vertrouwen. Verbindingen waarin je gedachten, gevoelens, dromen en behoeften kunt uitspreken zónder bang te zijn de liefde te verliezen. Juist déze relaties zijn waardevol omdat zij het gevoel van eenzaamheid kunnen opheffen.
Wat als er onveilige hechting is in je leven? Dat is onthutsend en roept in principe dezelfde angst op als het kind in dit filmpje laat zien, de angst om verbondenheid te verliezen. Het licht is op rood of oranje gesprongen: in contacten is er geremdheid of hou je afstand. Alleen kun je als volwassene deze angst beter verbergen en heb je foefjes geleerd om er mee om te gaan.
Is het mogelijk om de hechtingsfase over te doen? Kan ik opnieuw leren hechten? Spannende vragen waarop ik de volgende keer in wil gaan.