‘Wij hebben vaak zoveel aan ons hoofd, dat ons hart niet aan de beurt komt’. Dit zinnetje speelt wel eens door mijn hoofd en komt van de recent overleden dichter-dominee Jaap Zijlstra. Een inspirerende man, daarom keek ik op internet naar meer wetenswaardigheden over hem. Van het één komt het ander en zo belandde ik bij het onderwerp van deze blog; jawel, afgunst. Deze maand staat in het teken van Invidia, de Latijnse benaming voor afgunst of jaloezie. In de Week van de Poëzie, die plaatsvond van 28 januari t/m 3 februari 2016, organiseerde het Bijbels Museum een Poëziewedstrijd met als thema afgunst. Jonge dichters werden uitgenodigd om gedachten en gevoelens over deze negatieve emotie te reflecteren.
Waarom ik voortborduur op afgunst? Omdat het met de gezondheid van ons hart heeft te maken. In ons hart vinden de overleggen en besluiten plaats, alles wat we beleven wordt daar verwerkt en dat heeft invloed op ons welzijn. Wat laten we ons hart binnenkomen en wat niet? Het is voor het hart beter om ons te behoeden voor afgunst, een beetje aandacht kan dus geen kwaad. Jaloersheid is een verborgen emotie die meer kapot maakt dan je lief is.
Afgunst ligt op de loer, waar vergelijken begint. Afgunst is weg groeien van het gunnen. Gunnen wat de ander aan mogelijkheden en gaven heeft ontvangen en me daar oprecht over verheugen. Maar zodra ik gedachten toelaat van ‘de ander heeft het beter, de ander doet het beter, de ander kan het beter’ zet ik mezelf op de vergelijkende trap. Wanneer ik mezelf minder vind dan de ander, op een treetje lager. Wanneer mijn zelfbeeld het nodig heeft om neerbuigend te doen, een treetje hoger. Beide posities, neerbuigend of opkijkend naar de ander, zijn valgevaarlijk.
Hoe mooi is het om gewoon te wonen in dankbaarheid. Van je hart een tevreden thuis maken zeg maar. In tevreden zit het woord vrede besloten, dat krijg je dus op de koop toe. Tevreden zijn met jezelf, je aardigheden en eigenaardigheden. Gunst! En zo komen we weer bij de beginregel van deze blog uit: je hart een beurt geven. Even stilstaan en bedenken wat goed is voor je hart, het is een unieke vorm van thuiszorg:). Zoals we zorgen voor ons lijf, -denk aan de schijf van vijf- zo kunnen we ook zorgen voor ons hart. Tevredenheid: het is er één van de schijf van vijf.
Een tevreden geest geeft een goede gezondheid, jaloezie knaagt aan je botten. – Spr.14:30